16 Kasım 2006

Karnabahar graten ve su misali akıp giden hayat...


"Hayatın her mevsimininin tadını çıkar. Kışın beyaz güzelliğinin de, yazın nemli ve sıcak günlerinin de zevkine var. Her mevsim, her gün, her an gelir geçer ve hiçbiri asla birbirinin aynı yada tekrarı değildir. Kış soğuğunun ortasında yazı, yazın bunaltıcı sıcağında kışı özlemek yerine, her mevsimi kendi güzelliği ile kabul et."
Dan Millman
Hayat kısa, lüzümlu işler ziyadesiyle fazla; hayatı kendimize ve başkalarına zehir etmek yerine kısa olan ömrümüzü (ruhsal doyuma ulaşma ve insanlara, çevremize faydalı olma anlamında) nasıl uzun ve verimli hale getirebilirizin hesaplarını yapmalıyız, yaşamımızı bozuk para misali harcamamalıyız, hırsızların en zararlısı olan akılsızların zamanımızı ve neşemizi çalmasına izin vermemeliyiz...
Giden hayatı geriye getirebilecek hiçbir umar yok ne yazık ki!
Ömer Hayyam'ın dediği gibi; aldığımız her nefesi fırsat bilmeliyiz, ot değiliz ki yeniden bitelim?
Efendim geçelim şimdi de hayatın tadına...
Hayat zevklerimizi hayat uğraşlarımızın önüne koyarsak şayet herşey daha kolay olacaktır bundan emin olabilirsiniz...
Malzemeler : 1 adet orta boy karnabahar
*1 adet orta boy soğan
*Bir iki diş sarımsak
*Arzuya göre minik kuşbaşı et veya kıyma (miktar keyfe keder)
*Yarım litre süt
*3 yemek kaşığı un
*3 yemek kaşığı tereyağı
*1.5 su bardagı kaşar peyniri rendesi
*Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı :Çiçeklerine ayırdığımız karnabahar tuz ve limon eklediğimiz suda ve haşlanır. Küçük bir tencereye un ve tereyağı(arzuya göre margarin) konulur ve iyice karıştırılır. Süt ve yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi ilave edilir. Sosun topaklanmamasi için kaynayana kadar karıştırılır. Haşlanmış olan karnabaharlar sıcak olarak fırın tepsisine konulur.Ayrı bir yerde soğan, sarımsak ve kıyma kavrulur.Hazırlanan malzeme tepsiye konulan karnabaharların üzerine yayılır. Sıcak sos karnabaharların üzerine dökülür ve üzerine kalan kaşar peyniri rendesi serpilir. 180°-200° de ısıtılmış fırına konulur.
Nar gibi kızarmış gratenimiz hazırdır afiyet olsun...
Graten namına püf noktaları;* Graten yapacağınız yemeğin üzerine galeta tozu serperek daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz.
*Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sütün içine soğanı doğrayıp, soğanın tadı çıkana kadar bekleyin.

18 yorum:

renkler dedi ki...

Gratenli sebzelere bayılırım. Bu brokoli ile de nefis olur değil mi? Sebze sevmeyen çocuklar (babaları da dahil) iyi bir sebze yedirme planı aslında gratenler. Bir de fırın makarnaya sebze katmayı severim. Severdim demek daha doğru, malum rejimdeyim!

NuR dedi ki...

Sevgili Şükran,
Ben de çok sık yapıyorum, kabak, ıspanak, brokoli, patatesle de harika oluyor. Izgara et yanında çok seviliyor, oğluşa da başka türlü sebze yediremiyorum
Sevgiyle kal

Damak Tadı dedi ki...

Bende çok severim,fakat evde sadece ben yediğim için birileri yapsada beni çağırsa diye bekleşip duruyorum buralarda.))Sade sebze olunca yiyorlar bende bunu anlamış değilim ya neyse..Canım benim görüntüsü de ne şık olmuş ellerine sağlık tekrardan..Püfler aynen kayıt edilmiştir gönlüne sağlık..

Sana ve ailene mutlu bir hafta sonu diliyorum..Sevgiyle kalın.

umran dedi ki...

ellerine saglik sukran.ben bu tarifi cok sevdim.deneyecegim insallah ...sevgilerimle

munevver dedi ki...

Şükran,eline sağlık.Beşamel soslu tüm yemekler lezzetli oluyor.Karnıbaharı sevmeyen bile senin yaptığın gibi olursa yer diye düşünüyorum.

Ne güzel yazmışsın.Günü yaşayıp,tadına varmak gerek.Ertesi gün olup olmıyacağımızı kimse bilmiyor ki.
Sevgiyle,nanelimon

Adsız dedi ki...

teyzeciğim yine döktürmüşsün kusura bakma biraz geç yorum atıyorum uzun bir müddet siteni ziyaret edemedim malum lise hayatına aktık biraz zor...umarım affın bana lütf olur bu arada senin güzel takılarını da sitende görmek istiyoruz TEYZEciğim.aklıma ramazan bayramındaki şaka geldi de çok komikti :) neyse annemin babamın ve kardeşlerimin selamı war batuşu benim için öp enişteme selamlar kendine iyi bak dünyanın en tatlı ve en muzur teyzesi...

Hülya YILMAZ dedi ki...

bizim çocukların çok sevdiği ender sebze yemeklerinden biri bu. onun için sık yapılır bizde. ama ben içine soğan ve sarımsak koymuyordum. bir de böylesini denemeli.
eline sağlık.

Hülya YILMAZ dedi ki...

"asemekli" adıyla yazan benim. google'ın bir oyunu bu bana: ara sıra böyle yapıyor, oluşturduğum bir grup adını veriyor!!!
hülya yılmaz

»¦« GÖKHAN »¦« dedi ki...

uzun bir süre ara vermiştin geliyordum üç ay önceki yorumumu görüyordum yeni hiçbirşey yoktu. şimdi tekrar geldiğini ve karşılıklı ziyaretlerimizin devam edeceğini anlıyorum. gerçi yemek tariflerine takılmış durumdasın ama olsun :) takılmak dedimde aklıma şey geldi: bir dönem bloglarda ayak resimleri çok meşhurdu önüne gelen ayağının resmini çekip bloğuna koyuyordu (erkeklerde dahil, onlar niye koyuyorsa anlamadım:) ) herneyse bıkmıştım her blogda ayak görmekten ayağa düşmüştü resmen. o dönem bende çok sıkılıp blogu kapatmıştım 2 ay kadar :)) kal sağlıcakla

Ferhanca dedi ki...

şükran merhabalar, felsefe üstü karnabahar iyi gitti.. doğru söylüyorsun.. afiyet olsun ..karnabahar versiyonları lazım bu aralar tam mevsimi..sevgiler.FERHAN

Adsız dedi ki...

Şükran'cım ellerine sağlık çok güzel görünüyor sevgiler Ebru

www.blogcu.com/mutfaksepeti

NAZLICA dedi ki...

Sevgili Şükran Ömer Hayyam'ın felsefesine bayılır. Ne doğru şeyler söylemiş. Hergün yeni kararlar alıp maalesef uygulayamayız.Ömrümüz su içiyor yıllar.Sebzeli herşeyi çok severim. Karnabahar harika gözüküyor. Ellerine sağlık canım.Sevgilerimle.

Gamzeli dedi ki...

karnabaharın bir yemeğini iki ekşili haşlamasını severim...Süper oluyor yaa...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Şükran'cığım,
Tatlım nasılsın??İyi misin?Umarım herşey yolunda gidiyordur.Göremeyince bu aralar acaba nasılsın diye merak etmiştim..

Canım sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum,herşey gönlünce olsun..Sevgiyle kal..

*Ra dedi ki...

Merhabalar Şükran Hanım.
Dün alışverişteyken karnabahar gördüğümde ev perisinin karnabahar grateninden yapayım alıp da dedim ama sonraya bıraktığım için unutmuşum. İlk fırsatta alıp denicem. Baktıkca canım çekiyor. En sevdiğim sebzelerdendir. Ellerinize sağlık.
Sevgiler.

akçahan dedi ki...

Ben de çocukluk yıllsrımdsn beri severim gratenli sebzeleri. İlk olarak o yıllarda hep ağzımı acıtan patlıcanı sevdirmişti bana, ellerine sağlık Şükrancım bu arada.

Ömer Hayyam'ın sözünü çok beğendim meraklıyım veciz sözlere ben. Çok teşekkürler tatlım.

ev perisi;) dedi ki...

sllm!

ev perisi;) dedi ki...

Sevgili renkler;kesinlikle katılıyorum sana canım sebze yedirmenin en tatlı yolu...
Şennurcuğum; ellerine sağlık ve de afiyet olsun...
Gülcüğüm; ne demek ben yaparım sende yemeye gelirsin canım olmaz mı?
Sevgili ümran; sevgiyle denemeni tavsiye ediyorum canım pişman olmazsın...
Sevgili münevver haklısın canım bu tarzda yapılınca yeniyor sebzelerim...
Şehnazcığım canım benim sağolasın güzel yorumun için sende sealm söle...
Hülya hanımcığım; soğan, sarımsak et ile bütünleşince güzel oluyor bu nedenle koymak lazım...
Sevgili Gökhan; yemeklere takılmış durumdayım haklısın lakin arz-talep meselesi biliyorsun...
Sevgili Ferhan; evet canım sana kesinlikle katılıyorum herşey mevsiminde güzel...
Ebrucuğum; sağol canım teşekkürler...
Sevgili Nazlı; önemli olan alınan kararları hayata geçirebilmek sanırım çok haklısın bu konuda...
Gamzelim canım; birde böylesini dene pişman olmazsın...
Sevgili titolo; bence al ve hemen yap canım; üşenme, erteleme, geciktirme...
Semanurcuğum; veciz sözlere meraklı olduğunu anlıyorum canım bu nedenle beni izlemeye devam et:))
Hepinize sevgilerimi gönderiyorum sağlık ve mutlulukla...