16 Kasım 2005

HURMA YE!

Sevgili arkadaşlarım!
Hurma ye etkinliğine yetişemeyince; bende sizlerle hurmanın faydalarını paylaşayım istedim!
Özlü bilgi;
*Hurma meyvesi tatlı ve besleyicidir.
*Hurma, zihin ve bedeni gelişmeyi sağlar.
*Kansere karşı koruyucudur.
*Öksürüğü keser.
*Boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir.
*Kemik hastalıklarında faydası ise tartışılmaz.
*Mineraller açısından oldukça zengindir.
*İçerisinde kalsiyum, potasyum, demir,B vitamini bulunmaktadır.
Detaylı bilgi;

İsrail`de yapılan bir araştırmada elma ile hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif, mineral ve fenol açısından zengin olduğu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir miktarlarının elmadakinden iki kat daha fazla bulunduğu, hurmanın düzenli yenmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı tespit edildi. Bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğu kaydedildi.
BİNBİR DERDE DEVA HURMA; Hurmanın, iyi bir besin, bir ilaç, bir katık, bir tatlı, bir şurup ve bir meyve olduğunu belirten Koç, sağlık açısından birçok faydasının olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Hüseyin Koç, "Hurma, pastacılıkta kullanılır. Kurutularak öğütülüp un yapılır. Gelişmiş liflerden ip, yapraklardan sepet yapılır. Tomurcuk sebze olarak yenilir. Hurmanın tohumları ezilerek yağları alınır, ilaç ve parfüm sanayiinde kullanılır. Çekirdeği kavrulur ve kahve yerine kullanılır. Küspesi hayvanlara verilir" dedi. Doç. Dr. Koç, olgun hurmanın faydalarını şöyle açıkladı; Aç karnına devamlı yendiğinde kurt düşürü. Basuru iyileştirir, görmeyi kuvvetlendirir, kirpikleri güçlendirir, rahimdeki akıntıyı keser, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, balgamı kurutur, diş etlerini kuvvetlendirir ve cüzzam hastalığının tedavisinde kullanılır."
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, Ramazan ayında sofralarımızdan eksik etmediğimiz hurmanın lif ve mineral açısından son derece zengin olduğunu belirterek, "Hurma, bol miktarda potasyum, sodyum, magnezyum, kalsiyum ve demir içerir. Taze hurma yüzde 2 protein, yüzde 50 karbonhidrat içerir. Kuru hurmada bu değerler daha fazladır" diye konuştu. tanınmış uzmanlardan biri olan V. H. W. Dowson ise, bir hurma ve bir bardak sütün bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söylemektedir.Hurmada bulunan oksitosin maddesi de, modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle pek çok kaynakta "rapid birth" yani "hızlı doğum" ifadesiyle tanımlanmaktadır. Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif, yağ ve proteinler açısından da çok zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir. Hurmada bulunan vitamin ve minerallerin, normal insan vücudunda ve hamilelik zamanlarındaki faydalarından bazılarını ise şöyle sıralayabiliriz:
*Hurmanın besleyici oranının gücü, içerdiği uygun mineral dengesinden kaynaklanmaktadır. Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Folik asit seviyesi yetersiz olduğunda yapısal olarak normalden büyük, ancak işlevleri düşük alyuvar hücreleri meydana gelir ve kansızlık belirtileri ortaya çıkar. Özellikle hücre bölünmesinde ve hücrenin genetik yapısının oluşmasında önemli rol oynayan folik asit, hamilelik sırasında gereksinimi iki katına çıkan tek maddedir.
Kısacası arkadaşlar; hurma görüldüğü gibi; sadece Ramazan meyvesi değilmiş! bunu hepbirlikte öğrenmiş olduk! sevgiyle vede muhabetle...