25 Şubat 2008

Sosyete mantısı;)



Bugün ne pişiricem diye düşünüp durmayın!
Yapın ve sevdiklerinizle afiyetle yiyin;)
Pişman olmassınız;))

Malzemeler;

*2 adet yufka (ben 8 adet elde etmek istedim, siz bu sayıyı arttırabilirsiniz)
*300 gr kıyma
*1 adet büyük boy soğan
*çeyrek demet maydanoz
*Tuz
*karabiber
*kırmızıbiber

sos için;

*Yarım kg yoğurt (süzme olursa daha lezzetli oluyor;)
*Dilediğiniz ve sevdiğiniz ölçüde sarımsak
*Tuz
*Nane
*Salça
*Tereyağı

Hazırlanış;

Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım; bir şekilde kıyılmış soğanımız ve kıymamız bir güzel kavrulur, içine tuz ve baharat ilavesi yapılır maydanozda eklenir bir iki daha kavrulur ve kenara alınır.
Sonra;üçgen şeklinde dörde böldüğümüz yufkaların içine harcımız geniş kısmına olmak üzere arzu edilen miktarda yerleştirilir ve fazla sıkı olmamak kaydıyla sarılır ve gül formu verilerek tepsiye dizilir...
Üzerine sıvı yada tereyağı sürdüğümüz mantıcıklar (mantıcıklar diyorum hatti zatında pek bir hormonlu oluyorlar;)))kızarması için fırına gönderilir.
Bir yandan da üzeri için sosumuzu hazırlıyalım; ne yapalım? yoğurdumuzu sarımsakla hemhal edelim biraz suyla açarak boza kıvamı verelim,tuzuda unutmayalım;)
Püf noktası; Fırından çıkardığımız mantıcıklarmızın üzerine et suyu dökersek şayet daha bir mantı havası veriyor;)
Et suyunu nasıl mı elde edeceğiz?
Şöyle ki;Elimizde varsa kemikli eti haşlayıp elde ettiğimiz su vaya daha pratik olsun derseniz şayet(Kİ BEN ÖYLE YAPTIM);1 adet et bulyon az bir sıcak su ile eritilir, bir su bardağı kadar soğuk su ilavesi yapılarak serinletilir ve kızarmış mantıcıkların üzerine gezdirilir tekrar çektirmek üzere birkaç dakikalığına fırına verilir, suyunu çeken mantılar servis tabağına alınır, üzerine sarımsaklı yoğur dökülür ve yine tavada erittiğmiz bir parça tereyağı,salça, nane ve kırmızı biber çok az su ile açılır ve yoğurdun üzerine gezdirilir...
Afiyet olsun;)
Muhabbetle...