24 Temmuz 2012

Hint safranıyla renklendirilmiş, susamlı boncuk köfte ile lezzetlendirilmiş bezelyeli, şapkalı pilav...;)


Bereketli ve sağlıklı huzur dolu bir gün dileyerek yaratıcı pilav serimizden ikinci pilavımızın tarifine geçmek istiyorum kolay gelsin...;)♥

MALZEMELER:
Pilavı için;
* 1 su bardağı yıkanmış pirinç
* zeytin yağı
* 1 su bardağı ayıklanmış ve haşlanmış bezelye
* 2 su bardağı bezelyelerimizi haşladığımız su
* 2 adet kırmızı salçalık biber
* 1 çay kaşığı Hint safranı (nam-ı diğer zerdeçal)
* 1 adet maggi bulyon
* yeterince tuz
* 1 adet kesme şeker
* 1-2 damla limon suyu

Köftesi için;
* 250gr. kıyma
* 1 adet orta boy soğan
* 1 tatlı kaşığı nane
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı kimyon
* 1 adet yumurta
* 2 yemek kaşığı galeta unu
* 1 tatlı kaşığı maggi otlu çeşni
* Yarım çay kaşığı karbonat
* Bulamak için susam

Süslemek için; nane yaprağı, konserve mısır, bezelye ve limon suyuna bulanmış dilimlenmiş çilek.

YAPILIŞI
1. Aşama;
Öncelikle yayvan bir tencereye zeytin yağımız alınır ardından yıkanmış pirincimiz ilave edilir ve bir güzel kavrulur. Pirinçleri iki tık kavurduktan sonra minik doğranmış salçalık kırmızı biberlerimiz ilave edilir ve bir tıkta bu şekilde kavrulur. Kavrulan pirinçlerimize haşlanmış bezelye suyumuz ilave edilir. Son olarak sırasıyla; zerdeçalımız, 1 su bardağı bezelyemiz, kesme şekerimiz, tuz, limon suyu ve bulyonumuz da ilave edilir, kısık ateşte suyu çekene kadar pişirilir. Pişen pilavımızın üzerine temiz bir bez kapatılıp dinlenmesi için bir kenara alınır.
2. Aşama;
Köfte harcımız derince bir kaba alınır ve yoğrulur. Yoğrulan köfte hamurumuzun bir kısmıyla, minik boncuk köfteler yuvarlanır ve susama bulanır. Bir kısmı da yağlanmış mini kek kalıbına bastırarak yerleştirilir. Son olarakta yağlanmış bir fırın tepsisinde boncuk köftelerimiz ve kalıba yerleştirdiğimiz köftemiz 200 derecede pişirilir.

Sunum Aşaması: Demlenen pilavımızın içine bir miktarda boncuk köfte ilave edilir, bir kaseye bastırarak koyulur ve servis tabağına çevrilir. Kalıpta pişen köftemizde üzerine itinayla yerleştirilir veee gönül arzusuna göre süslenip sevdiklere ikram edilir.

Afiyet olsun...;)

Muhabbetle...;)♥♥♥