15 Mayıs 2009

Hanım göbeği tatlısı;)



Sevgili muhabbet gönüllüsü dostlarım bugün sizler için Osmanlı mutfağı'nın geleneksel tatlılarından hanım göbeği tatlısını denemiş bulunmaktayım; inanın bana çok başarılı bir tarif zira ilk defa denemiş olmama rağmen çok beyenildiğinin müjdesini verebilirim;)

Gelelim tarifmize...

Malzemeler;

*1 bardak su
*2 yemek kaşığı tere yağı
*1 su bardağı un
*1 veya 2 adet yumurta(ben tek adet kullandım)
*1 fiske tuz

Şerbeti için:

*1 su bardağı şeker
*1,5 su bardağı su
*Birkaç damla limon suyu

Kızartmak için;*Sıvı yağ;)

Hanımlar görüldüğü üzere malzemlerimiz az ve öz;) öncelikle şerbetimizi kaynatalım ve bir kenara alalım ki soğusun;)

Daha sonrasında; orta boy bir tencerede, orta boy ateşin üstünde 1 bardak suyumuzu kaynatalım, içine 2 yemek kaşığı tere yağını ilave edelim, eriyen tereyağımızla buluşan suyumuzun içerisine 1 su bardağı unumuzu, bir fiske tuzumuzu ilave edelim ve bir çırpıcı yardımıyla hızla karıştıralım ki un kokusu gitsin, hamur tencereden çabuk ayrılacaktır bu işlem hamurumuzun olduğunun belirtisidir;)

Hazırlanmış olan hamurmuzu hafif ılıtalım ve içerisine yumurtamızı kırıp iyice yoğuralım, yoğurma işlemide tamamlandıktan sonra elimizle küçük parçalar koparıp ismiyle müsemma bir tatlı olması bakımından hanım göbeği şekli verip önceden ısıtılmış ayçiçek yağımızda yine orta ateşte kızartalım( orta ateş diyorum zira bu hamurmuzun özelliğindendir ki içi hamur kalmasın;)

Altın sarısı kıvamında şekil A'da da görülmüş olduğu üzere kızaran göbeklerimizi soğumuş olan şerbetimizle buluşturalım ve çıkarıp servis yapalım...

DİPNOT;Tarçın severlere tarçın tavsiye edebilirim zira çok yakışıyor lakin orjinalinde yok;)

Dillere pelesenk, sohbetlere neşve bir tatlı buyurunuz afiyet olsun efendim;)



Muhabbetle...