28 Ocak 2008

Hafta sonu lezzetleri...(Şekerpare, pembe salata veee sodalı börek;)

Sevgili dostlar;
Şekerpare tarifim eski postlarımdan aynıyla kopye edilmiştir çünki daha önce de belirttiğim gibi garantidir;)))

MALZEMELER;*2 adet yumurta.
*1 su bardağı pudra şekeri.
*yarım paket margarin.
*yarım su bardağı irmik.
*2 su bardağı un.
*vanilya, kabatma tozu.

ŞERBETİ İÇİN; *3 su bardağı su.
*3 su bardağı şeker.
*yarım limon suyu.

HAZIRLANIŞI; yumurta, pudra şekeri, margarin bir güzel yoğrulur. Diğer malzemeler naif bir şekilde karışıma ilave edilir. Sonrasında şekil verilen ve üzerine yumurta sarısı sürülen parelerimiz tepsiye dizilir (findukları unutmayalım!) ve fırına gönderilir! fırından çıkan canım şekerpareler şerbetle buluşturulur!(şerbet malumunuz; şeker ve su kaynatılır, indirmeye yakın limon suyu ilave edilir ve tabiki de soğutulur.)
Pembe salata malzemeler;
.kırmızı lahana
.3 çorba kaşığı yoğurt
.2 çorba kaşığı mayonez
.2 diş sarımsak
.tuz
.1 kahve kaşığı zeytin yağı
Hazırlanışı;
kırmızı lahanayı rendeleyin(ben rondodan çektim; çekim sırasında sarımsağıda ilave ettim pek bir pratik oldu)sonrasında mayonez ve yoğurduda lahanayla hemhal ettim ve servis tabağına gelin misali gönderdim ki kokusu çıkmasın;)
Servis tabağında salınan pembe güzeli zeytinyağı ile kutsadıktan sonra sofraya (meraklı gözlere şenlik) getirdim;)
Sodalı böreğimiz;
Yalancı su böreği diyede adlandırılan zatı şahanelerinin bendeniz "yılandan korkmam yalandan korktuğum kadar" deyip bu ismini kullanmayı uygun gördüm zira fikrimin ve de zikrimin ince gülü nezdinde tüm güller kırılmasın;)
Malzemeler:
6 adet yufka(ev yufkası da olabilir),
yarım kilo tuzsuz lor yada yağsız peynir,haşlanmış ve ezilmiş patates,küçük soğancık...
1 demet maydanoz,1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvıyağ,
2 adet yumurta
1 küçük şişe soda (maden suyu - 20 cl),
tuz, karabiber, kırmızı pul biber, susam, çörek otu,

Yapılışı:
İç malzemelerini(maydonoz, patates, peynir ve soğancık) karıştırın. İçine tuz, karabiber ve kırmızı pul biber ilave edin. Tepsinin tabanını sıvı yağ ile yağlayın. Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın. İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin.
Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın. harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın. Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin. Kalan harcı yufkanın üzerine yayın. Beşinci yufkayıda buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin.ve üzerini kaşıkla ıslayın. En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kenarlarından tepsinin altına doğru yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın. En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin.
Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce kesin. Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün. Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün. Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin. Dolaptan alınca üzerine arzu edilirse yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...

Muhabbetle...