02 Haziran 2012

Adana usulü içli köfte...;)


Sofraların vazgeçilmezlerindendir kendileri... Yöreye göre yapımında nüanslar olsa da lezzet abidesidir zat-ı şahaneleri...;)

İstedim ki birde Adana usulünü paylaşayım sizlerle...;)

Gerçekten son derece lezzetli ve itiraf etmeliyim bir o kadar da emek ihtiva eden bir yöresel lezzetimiz...;)♥

Lezzette emek olmalı diyenler!!! Buyurun efendim sizler için orjinal, kaynağından tarif...

Malzemeler:( dış harç) ♥2 su bardağı ince bulgur
♥1 su bardağı irmik
♥1 tatlı kaşığı kadar kimyon (damak tadınıza göre artar yahut eksilebilir)
♥2 adet yumurta
♥veeee 1 çorba kaşığı salça(siz yine damak tadınıza göre artttırıp, eksiltebilirsiniz)
♥250 gr. ince(yağsız) aldıktan sonra tekrar evde rondodan geçirilmiş kıyma

İç harç malzemeleri:♥750 gr.(yağlı) kıyma
♥1 kg. kuru, sarı soğan.
♥kafi miktarda kara biber
♥salça
♥1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
♥1 tatlı kaşığı kadar tereyağı

1. Aşama dış harcının hazırlanışı::Önce bulguru ve irmiği ılık suyla ıslatalım( 1,5 su bardağı kadar suyla)yarım saat bekledikten sonra önce bir güzel kıymasız yoğuralım sonra yağsız ve rondodan çekilmiş kıymamızı, salçamızı ve yumurtalarımızı da ilave edip tekrar yoğuralım. Bu yoğurma işlemi tabiri caize sakız gibi olana denk sürdürülmeli...(işin sırrı yoğurmada gizli)Yoğurulan dış harcımız, biz iç harcımızı hazırlayana kadar dinlenmeye bırakılır.

2. Aşama, iç harcının hazırlanışı: 750 gr. yağlı kıymamız geniş bir tavada,1 tatlı kaşığı tereyağı ile kavrulur akabinde ince kıyılmış kuru soğanımız ilave edilir ve dibini tutturana, suyunu iyice çektirene kadar kavrulur(*bir püf noktası daha şayet iyi kavrulup, suyu çektirilmez ise dış harcı çatlatabilir) son olarak ta salça, tuz, karabiber, ceviz içi ilave edilir ve bir tık daha kavrulup ocağın altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.


Dış harcımıza şekil verilir içine soğuyan iç harcımız itinayla koyulur ve köfteler kapatılır takriben 30 adet kadar içli köfte sahibi oluyorsunuz şayet size fazla gelir yada az gelir ise ölçüyü azaltabilir yahut arttırabilirsiniz...;)

Veee final!!! Geniş bir tencereye; içine limon sıkılmış, tuzu atılmış su koyulur ve kaynatılır hazırlanan köfteler bir güzel haşlanır; köfteler suyun üzerine çıktıysa pişmiş demektir...Pişen köftelerimiz, servis tabağına alınıp sıcak sıcak ikram edilir...;)

Afiyet olsun...♥

Muhabbetle...