24 Şubat 2011
KALBURA BASTI...;)
Muhabbet gönlümün, ruhuma serenad yapan dostları!!!
Ev perisi sizler için ilk kez bir yarışmaya katıldı veeee bir madalya aldı...;)
İç anadolu yöresel yemekler; tatlı kategorisinde 3. cülük...
Fırsatlar; kişi hazır olursa gelirmiş...(Nuran hocamın kulakları çınlasın, kendisi Ebru hocam olur...;)
Sanırım gün bugündü ve o günde; tüm geçmiş bereketli günlerin vefası, emeği, coşkusu ve de gönül sızısı her biri ayrı kategoride lakin bu sefer YÜREKTE yaşandı...;)
Bu ödülü almamda; yüreğiyle emeği geçen, öncelikle siz değerli yemek gönüllüsü dostlarıma akabinde de aileme sonsuz teşekkürler...;)
Ayrıca değerli jüri üylerimiz; Ankara aşçılar fedarasyonundan iki uzman aşçı,3 değerli dernek başkanımız ve televizyonların samimi ve sıcak yüzü; Elif Kormazel'e; gurmeliklerinden ve puanlarından dolayı müteşekkir olduğumuzu da belirtelim...;)
Konya Aksaray'da kalbura bastı, Sivas'ta kalbura bastı ve Eskişehir'de cevizli tatlı ismiyle; NâM-I yürüyen İşte o tarif!!!;)))
Kalbura bastı malzemeler;
*250 gr. tereyağı yahut margarin(oda ısısı)
*1 çorba kaşığı yoğurt
*1 çorba kaşığı zeytin yağı
*3,5 su bardağı un
*1 adet yumurta
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*1 çimdik tuz
içi için;1,5 su bardağı Ceviz içi,1 çay kaşığı tarçın,1 kahve kaşığı(silme) tereyağı.
Şerbeti;
*4 su bardağı şeker
*4,5 su bardağı su(kaynarken her zaman buharlaşma payı verdiğim buçuk;)
*1/4 limon suyu
Kaynatalım ve yoğunlaşmaya yakın limon suyumuzu ilave edelim, bir kenara soğuması için bırakalım...;)
HAZIRLANIŞI;Öncelikle; oda ısısındaki yağımızı ve unumuzu bir güzel birbiriyle kaynaştıralım akabinde yumurta, yoğurt, zeytin yağı, vanilya, kabartma tozumuzuda ilave edip bir güzel kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim...
Bir kenarda ve bir tavada, fındık kadar tereyağımızda ,ceviz içimizi aromalandıralım , ocaktan alalım içine 1 çay kaşığı kadar tarçınımızı ilave edelim ki aroma tavan yapsın...;)))
10 dakika nemli bez örterek dinlendirdiğimiz hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açalım, içine cevizli harcımızdan ilave edelim ve bir rende aparatından yardım alarak şekillendirelim (ben rendemin üzerinde parça hamurlarımı açtım ve içine malzememi koydum ve kapatırken hafif bastırarak şekil verdirdim)
Yağlanmış tepsimize, hamurcuklarımızı sıra sıra midyeler misüllü dizelim ve önceden ısıtılmış fırınımızda 20-25 dakika pişirelim hatta pişmeye yakın fırınımızın ayarını 200 dereceye çıkaralım ve tatlı adaylarımızın üzerilerinin kızarmasını sağlayalım.
Pişen tatlılarımızı soğuk şerbetle derin bir kapta buluşturalım ki şerbetini iyice çeksin ve üzerileri kuru kuru kalmasın...(işte püf noktası!!!;)
Ara ara alt üst ettiğimiz neffis iç anadolu yöresi tatlımız kalbura bastı damağınıza lâyık bir konumda emrinize amâdedir efendim...;)
Afiyet, bal, şeker...
muhabbetle...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)