02 Kasım 2006

BAYRAM TATLILARI...

Efendim bayram tatlıları etkinliğine son dakika golü olarak katılmak isteyen ben faaliyete geçmiş olarak sizler için iki tatlı tarifi hazırladım umarım beyenilir ve tez zamanda yapılıp afiyetle yenilir...
Tatlılarımızın ilki; kaymaklı ekmek kadayıfı görünümlü etimek tatlısı (doğan görünümlü şahin gibi;)))

Malzemeler;
*1 paket etimek (ben tuzlu kullanıyorum)
*2 su bardağı toz şeker
*3 su bardağı su
*Bir bilemediniz iki damla limon
Üzeri için;
*750 gr süt
*3 yemek kaşığı tepeleme un
*50 gr margarin( arzuya göre ben koymadım)
*Vanilya veya damla sakızı (ki ben sakız koydum)
*5 yada 6 (keyif sizin) şeker
Hazırlanış ve sunum;
Aslını sorarsanız arkadaşlar iki usulümüz var ;
1. usül; Şerbeti için verdiğimiz ölçü şekerden 2 kaşık kadar alınır ve bir tavada ağdalaştırılır, ayrı bir tancerede de kalan şeker iki su bardağı su ile eriyene kadar kaynatılır ve önceden ağdalaştırdığımız şekerde bu karışıma ilave edilerek kaynatmaya devam edilir(limon ocaktan indirmeye yakın ilave edilir). sonrasında borcama dizip hazırlamış olduğumuz etimeklerin üzerine şerbetimiz boca edilir.
2. usül;2 su bardağı şekerin tamamı ağdalaştırılır (ki ben öyle yaptım), sonrasında 3 su bardağı su ılık olarak ağdalaşan şekerin üzerine yavaş yavaş ilave edilir.
*İlk usül tatlımızı yeni deneme girişiminde bulunacaklar için uygundur duyrulur...
Kaymak niyetine;
Un, süt, şeker, margarin( margarini çırpma aşamasında koymamız tavsiye ediliyor) ve isteğe göre aromamız tencerede kaynatılır, 10 dakika mikserle çırpılır veee şerbetini çekmiş olan etimeklerimizle buluşturulur...
İkinci tatlımız ise biraz zahmetlice ama olsun sizler nasılsa üstesinden gelirsiniz...
Burma baklava;

Malzemeler;
*1 su bardagi sıvı yağ
*1 su bardağı tam yağlı süt
*yarım su bardağı su
*3 yumurta
*2 çorba kasığı sirke
*Bir fiskecik tuz
İcine;
Ceviz içi
Üzerine;
*2 su bardağı sıvı yağ
*yarım paket tereyağı
Şerbeti icin;
*7 su bardagi su
*6,5 su bardağı şeker
*2 vanilya
*Yarım limon
Hazırlanışı;
Yağ, süt, su, yumurta ve sirke bir kaba alınır ve çırpılarak iyice karıştırılır. Daha sonra un yavas yavas ilave edilir ve yoğrulur.Yoğurulan hamur kulak memesi kıvamına gelince; hamurun üzeri nemli bir bezile kapatılır ve 2 saat kadar dinlendirilir.Hamurdan bezeler yapılır yaklaşık 40 adet çıkan bezeler unlanmış bir tepsiye dizilir tekrar üzeri kapatılır ve dinlenmeye bırakılır.Dinlenen hamurumuz uygun bir yerde bol nisasta kullanılarak açılma işlemi başlatılır .Püf noktası; hamurun oklavayla açılırken ellerin orta kısma gelmemesi kenarların yuvarlanarak açılmasıdır aksi takdirde yufkamızın ortası ince kenarlari kalın olur ve istediğimiz sonucu alamayız. Ayrıca dikkat edilmesi gereken baska bir konu da hamuru mümkün olduğu kadar çabuk açmaktır (hamurun kurumaması dolayısıylada açarken zorlanmamak için). Yufka açıldıktan sonra oklavanın üzerine tamamen sarılır ve her iki taraftan ortaya dogru iterek büzülür.Daha sonra büzgüler hafif açılır ve hamur tekrar oklavanın üzerinden açılır oklavaya yakın kısmına ceviz içi serpilir.Hamur oklavaya tekrar serbest yani cok sıkı olmayacak şekilde sarılır ve tamamen sarılınca yufkanın altında kalan kısım bıçakla kesilir ve düzeltilir. Hafif büzdürülerek hamur oklavadan çıkarılır ve kenarlarından bıçakla az bir kısmı kesilip düzeltilir ve yapılan rula eşit parçalara bölünür (bizimkisi 4 eşit parçadır efendim). Tepsiye yerleştirilir.Aynı muamele bütün bezelere uygulanır.Bir taraftan ocakta yakmadan eritmiş olduğumuz tereyağı ve sıvı yağ karışımı bir kaşıkla baklavaların üzerine eşit olarak dökülür.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında altı ve üstü hafif kızarınca fırının derecesi 150 ye düşürülür ve daha çıtır olması sağlanır. üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan baklava soğumaya bırakılır.
Şerbet hazırlanır( su ve şeker ocağa konur düşük ateşte iyice kaynatılıp limon ilavesiyle ocaktan alınır.Ilık hale getirilen şerbet yine ılık baklavaların üzerine itinmayla dökülür ve şerbetini çekince servis yapılır.
AFİYET OLSUN:)))