16 Kasım 2006

Karnabahar graten ve su misali akıp giden hayat...


"Hayatın her mevsimininin tadını çıkar. Kışın beyaz güzelliğinin de, yazın nemli ve sıcak günlerinin de zevkine var. Her mevsim, her gün, her an gelir geçer ve hiçbiri asla birbirinin aynı yada tekrarı değildir. Kış soğuğunun ortasında yazı, yazın bunaltıcı sıcağında kışı özlemek yerine, her mevsimi kendi güzelliği ile kabul et."
Dan Millman
Hayat kısa, lüzümlu işler ziyadesiyle fazla; hayatı kendimize ve başkalarına zehir etmek yerine kısa olan ömrümüzü (ruhsal doyuma ulaşma ve insanlara, çevremize faydalı olma anlamında) nasıl uzun ve verimli hale getirebilirizin hesaplarını yapmalıyız, yaşamımızı bozuk para misali harcamamalıyız, hırsızların en zararlısı olan akılsızların zamanımızı ve neşemizi çalmasına izin vermemeliyiz...
Giden hayatı geriye getirebilecek hiçbir umar yok ne yazık ki!
Ömer Hayyam'ın dediği gibi; aldığımız her nefesi fırsat bilmeliyiz, ot değiliz ki yeniden bitelim?
Efendim geçelim şimdi de hayatın tadına...
Hayat zevklerimizi hayat uğraşlarımızın önüne koyarsak şayet herşey daha kolay olacaktır bundan emin olabilirsiniz...
Malzemeler : 1 adet orta boy karnabahar
*1 adet orta boy soğan
*Bir iki diş sarımsak
*Arzuya göre minik kuşbaşı et veya kıyma (miktar keyfe keder)
*Yarım litre süt
*3 yemek kaşığı un
*3 yemek kaşığı tereyağı
*1.5 su bardagı kaşar peyniri rendesi
*Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı :Çiçeklerine ayırdığımız karnabahar tuz ve limon eklediğimiz suda ve haşlanır. Küçük bir tencereye un ve tereyağı(arzuya göre margarin) konulur ve iyice karıştırılır. Süt ve yarım su bardağı kaşar peyniri rendesi ilave edilir. Sosun topaklanmamasi için kaynayana kadar karıştırılır. Haşlanmış olan karnabaharlar sıcak olarak fırın tepsisine konulur.Ayrı bir yerde soğan, sarımsak ve kıyma kavrulur.Hazırlanan malzeme tepsiye konulan karnabaharların üzerine yayılır. Sıcak sos karnabaharların üzerine dökülür ve üzerine kalan kaşar peyniri rendesi serpilir. 180°-200° de ısıtılmış fırına konulur.
Nar gibi kızarmış gratenimiz hazırdır afiyet olsun...
Graten namına püf noktaları;* Graten yapacağınız yemeğin üzerine galeta tozu serperek daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz.
*Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sütün içine soğanı doğrayıp, soğanın tadı çıkana kadar bekleyin.