25 Kasım 2008

Fırın sütlaç;)



Sevgili muhabbet gönüllüsü dostlarım; yaw ben bugüne kadar bu tarzı niye denememişim hiç bilmiyorum zira fırında yapılan sütlaç evlere şenlikmiş şahsen bizzat şahit olduk;)))

Dışarda yerdik kendilerini lakin evde yapmak külfetli gelirdi hep, bu sefer şeytanın bacağını kırdım ve hemen gidip fırın kabı aldım ve başladım hazırlamaya...

Artık o gün bugündür bizim evde fırın sütlaç nidaları aldı başını gitti;)

Taleplere karşılık veremiyoruz nerdeyse; sipariş sipariş üstüne:)))

Daha fazla gevezelik yapmıyayımda tarife geçivereyim dostlar!

Malzemler;

Ölçüm yok demiştim ya; yine sizler için çalıştım ,didindim bir ölçü çıkartmaya gayret gösterdim işte buyurun;)

1 çay fincanı pirinç
Pirinçlerimiz haşlıycak ölçüde su (sanırım 2 fincan kadar olsa gerek)
1 lt. süt
1 su bardağı şeker
1 çimdik tuz;))
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 adet yumurta

Hazırlanışı;


Yıkanmış pirinçlerimiz bir tencereye alınır ve üzerine su ilave edilip haşlanır, haşlanan ve suyunu çekmiş olan pirinçlerimizin üzerine sütümüz(ılık olursa iyi olur zira) ilave edilir ve kaynamaya bırakılır, kaynayan sütümüz şekerle ve küçük bir kapta sütle seyreltilmiş nişastayla buluşlturulur ve son olarakta vanilyamız ilave edilir ve ocaktan alınır.

Ocaktan aldığımız sütlacımıza henüz daha sıcaklığını kaybetmemiş haldeyken yumurtamız(öyle sarısymış, beyazıymış hiiiiç uğraşmanıza gerek yok sizde göreceksiniz güzelliği vede özelliği) ilave edilir ve hızla, bir mikser yardımı ile çırpılır ( bu kısım önemli, el çabukluğu marifet;)))

Evet sıra en eğlenceli kısımda; hazır vede nazır hale gelen sütlacımız fırın kaplarına itinayla paylaştırılır ve fırın tepsisine dizilir fırının üst gözüne yerleştirlir ki üzeri nar gibi kızarsın diye...

Takriben 180- 200 derece yeterli olacaktır; üzeri kızarınca fırından azat edebilir ve soğumaya bırakabilirsinizn...

Göreceksiniz ki 1 saatin içinde sütlaçlarden eser kalmayacak;)))

Hadi ballar sizlerde bu zevkten mahrum kalmamak için sıvayın kolları! kolay gelsin;)

Afiyet bal şeker; sevgi nizaya beş çeker...

Muhabbetle...

12 yorum:

pel!n dedi ki...

Şahane gözüküyor,eşim bayılır...Olsa her gün yer o derece yani :)

Ellerine sağlık..

Fєянαи¢α dedi ki...

Şükrancım, elleriene sağlık.
ben pek yaparım her sütlaç yaptığımda fırınlarım, bizim evde çok zevilir. bak epeydir yapmıyorum şöyle köy sütü gelsin de yapayım seninde kulaklarını çınlatırım..afiyetler olsu tekrar..sevgiler.

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

hayatım ellerine sağlık harika görünüyor..sevgilerimle öpüyorum

Tijen dedi ki...

Şükran'cığım,
Pek leziz olur fırında sütlaç değil mi? Güzel yapılmışsa keyfe diyecek olmaz.

meliha dedi ki...

Öyle güzel görünüyorki çok canım çekti.uzun zamandır yapmıyorum insanın bir kaşık alası geliyor.

ellerine sağlık
sevgler

LAVANTİN dedi ki...

Ellerine sağlık Şükran'cığım. Fırın sütlaç hiç yemedim, tadı farklı mı oluyor demek? Cehalet kötü şey.:)
Ama deneyeceğim inşallah.
Muhabbetle...

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

Offff ne güzel olmuş ellerine sağlık.

Şükran Altun BATTAL;) dedi ki...

Sağolunuz varolunuz can dostlar;)

Hepbirlikte afiyet olur inşallah...

Muhabbetle...

NAZLICA dedi ki...

Öyle güzel anlatmışsın ki Şükran gidip hemen yapasım geldi. Afiyet olsun canım. Bu sütlaçta pirinçler mikserle çırpılınca tamamen yok oluyor herhalde. Biraz diri severim ben, yumurtayı sadece üzerine sürsem olmazmı?Ellerine sağlık, öptüm canım

Şükran Altun BATTAL;) dedi ki...

Nazlıcan;

Canım çok teşekkürler anlatım tarzımı beynediğin için...

Utandım:(

Evet canım mikserle çırpılınca tamamen yok olmasa pirinçlerimiz kıvam alıyor;) gelelmim yumurta olayına bence içine koy daha lezzetli oluyor...

Vanilya yumurta kokusunu alıyor şayet sevmez isen bu kokuyu;)

muhabbetle...

http.//belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

merhaba huzur dolu bır gündıleğiyle elınıze sağlık

Ev perisi;) dedi ki...

Belgüzar anne;

Canım sağolasın bil-mukabele;)