25 Ekim 2005

KUŞBURNU MARMELATLI DÜĞME BİSKÜVİSİ


Vakti zamanında, eski başbakanlarımızdan; Tansu Çiller 'le sıkça gündeme gelmiş olan, bence her daim gündemde kalması gereken bir antioksidan;KUŞBURNU! Yurdumuzun çeşitli yörelerinde doğal popülasyon halinde yaygın olarak bulunan kuşburnu, içerdiği mineral madde ve vitaminler yönünden gıda ve ilaç sanayinde aranan bir bitki durumundadır.
Kuşburnu meyveleri C,P (Permeabilite), A, B1, B2, E ve K vitaminleri ile mineral maddelerden özellikle P ve K elementleri bakımından oldukça zengindir. 100 gr. Kuşburnu da bir sandık portakala eş değer C vitamini vardır. Kuşburnu meyvesi limon ve domatesten 30-40 defa, elmadan ise 300 defa daha fazla vitamin içermektedir.
Kuşburnu meyveleri marmelat, reçel, meyve suyu, bitkisel çay ve bebek mamalarının yapımında; ayrıca C vitamini bakımından fakir olan diğer meyve ve sebze sularının da vitamince zenginleştirilmesinde kullanılmaktadır. Çiçek ve yaprakları da bitkisel çay olarak değerlendirilmektedir.
Halen birçok Avrupa ülkesinde ilaç hammaddesi olarak değerlendirilen kuşburnunun halk hekimliğinde böbrek ve mesane taşlarına, ishale, diş eti kanamalarına, yan ve göğüs ağrılarına karşı kullanıldığı bilinmektedir.
Kökleri oldukça derine ulaştığından ve kuraklılığa dayanıklılığı nedeni ile verimsiz alanların değerlendirilmesinde, erozyon kontrolünde, özellikle dikenli tipler ise çit bitkisi olarak kullanılmaya çok uygundur. Gelelim sadade;
MALZEMELER; *3 su bardağı un
*150 g margarin
*2 yumurta
*1 çay bardağı pudra şekeri
*3 yemek kaşığı kadar marmelat
*1 yemek kaşığı toz şeker(üzeri için)
*1 limon kabuğu rendesi
*1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI;Pudra şekeri ve oda sıcaklığında yumuşatılmış margarini iyice ezip, üzerine yumurta, limon kabuğu rendesi, şekerli vanilin ve unu ekleyerek yoğurun. Cevizden biraz küçük parçalar halinde yuvarlayıp ortasını çukurlaştırın ve marmelat koyun. marmelatın üzerine toz şeker serpin. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında, hafif pembeleşinceye kadar 15-20 dakika pişirin. Sonrada oturun çay saatlerinizde,çoluk çocuk afiyetle yiyin.

11 yorum:

Berrin dedi ki...

Merhaba, tarif şu saatte iştah açıcı hatta göz alıcı. gözümün önünde kurabiyeler uçuşmaya başladı :) Takı tasarımıyla da ilgilendiğinize göre sitenizde daha çok örnek gösterirseniz sevinirim. Sevgiler.

NAZLICA dedi ki...

Çok hoş bir tarif, kimbilir tadı nasıldır. Afiyetle yiyin, sevgiyle

evperisi dedi ki...

teşekkürler sevgili berrin vede nazlıca! sizde deneyin,hepbirlikte afiyet olsun!takı konusuna gelince;zaman zaman tasarımlarımı paylaşıcam,beni izlemeye devam edin! muhabbetli paylaşımlar diliyorum...

Beyhan dedi ki...

Kurabiyeler çok güzel görünüyorlar.Eminim lezzetleri de öyledir.

zeytinağacı dedi ki...

Gerçekten birara herkes kusburnuna yönelmişti, şimdi de yeşil çay moda . Bunları hatırlatman ne iyi oluyor Şükran. Sevgilerimle. Görüşemiyoruz...

akçahan dedi ki...

Çok lezzetli olduğundan eminim.Kuşburnuyu hatırlatmanız iyi oldu.Bayramda Sivas'a gidince alayım biraz.Orda sonbaharda hal'de
20 kg.lık tenekelerle satılır, hanımlar kışlık marmelat yaparlar.Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

merhaba,
bu tarif ve krabiyeler cok guzel gozukuyor.
umarim ben de denerim.

sevgiler

sennur dedi ki...

Çok güzel gözüküyorlar. Ben kızılcık ve mürdüm eriği marmelatları yaptım. Kuşburnu gibi mayhoşlar.Olurmu acaba?...
Ellerine sağlık
Sevgiyle kal.

evperisi dedi ki...

Beğendiğinize sevindim arkadaşlar! Sennur arkadaşım;yaptığınız;mürdüm erikli vede kızılcık marmelatıylada nefis olur!arzuya göre istediğiniz marmelatı kullanabilirsiniz! muhabbetle...

Mutfakta Zen dedi ki...

sevgili ev perisi,
ellerine saglik. ayrica kütahya'nin güzelliklerini paylastigin için de çok tesekkürler. dogma büyüme eskisehirli ol ve kütahya'nin sadece içinden geç, olacak sey degil ama oluyor. hep gidip vakit geçirmek istedigim kentlerden biri kütahya, insallah bir gün kismet olur..
tijen

evperisi dedi ki...

Sevgili Tijen!teşekkürler! Her zaman bekleriz,buyurun gelin Kütahyamıza...