02 Kasım 2006

BAYRAM TATLILARI...

Efendim bayram tatlıları etkinliğine son dakika golü olarak katılmak isteyen ben faaliyete geçmiş olarak sizler için iki tatlı tarifi hazırladım umarım beyenilir ve tez zamanda yapılıp afiyetle yenilir...
Tatlılarımızın ilki; kaymaklı ekmek kadayıfı görünümlü etimek tatlısı (doğan görünümlü şahin gibi;)))

Malzemeler;
*1 paket etimek (ben tuzlu kullanıyorum)
*2 su bardağı toz şeker
*3 su bardağı su
*Bir bilemediniz iki damla limon
Üzeri için;
*750 gr süt
*3 yemek kaşığı tepeleme un
*50 gr margarin( arzuya göre ben koymadım)
*Vanilya veya damla sakızı (ki ben sakız koydum)
*5 yada 6 (keyif sizin) şeker
Hazırlanış ve sunum;
Aslını sorarsanız arkadaşlar iki usulümüz var ;
1. usül; Şerbeti için verdiğimiz ölçü şekerden 2 kaşık kadar alınır ve bir tavada ağdalaştırılır, ayrı bir tancerede de kalan şeker iki su bardağı su ile eriyene kadar kaynatılır ve önceden ağdalaştırdığımız şekerde bu karışıma ilave edilerek kaynatmaya devam edilir(limon ocaktan indirmeye yakın ilave edilir). sonrasında borcama dizip hazırlamış olduğumuz etimeklerin üzerine şerbetimiz boca edilir.
2. usül;2 su bardağı şekerin tamamı ağdalaştırılır (ki ben öyle yaptım), sonrasında 3 su bardağı su ılık olarak ağdalaşan şekerin üzerine yavaş yavaş ilave edilir.
*İlk usül tatlımızı yeni deneme girişiminde bulunacaklar için uygundur duyrulur...
Kaymak niyetine;
Un, süt, şeker, margarin( margarini çırpma aşamasında koymamız tavsiye ediliyor) ve isteğe göre aromamız tencerede kaynatılır, 10 dakika mikserle çırpılır veee şerbetini çekmiş olan etimeklerimizle buluşturulur...
İkinci tatlımız ise biraz zahmetlice ama olsun sizler nasılsa üstesinden gelirsiniz...
Burma baklava;

Malzemeler;
*1 su bardagi sıvı yağ
*1 su bardağı tam yağlı süt
*yarım su bardağı su
*3 yumurta
*2 çorba kasığı sirke
*Bir fiskecik tuz
İcine;
Ceviz içi
Üzerine;
*2 su bardağı sıvı yağ
*yarım paket tereyağı
Şerbeti icin;
*7 su bardagi su
*6,5 su bardağı şeker
*2 vanilya
*Yarım limon
Hazırlanışı;
Yağ, süt, su, yumurta ve sirke bir kaba alınır ve çırpılarak iyice karıştırılır. Daha sonra un yavas yavas ilave edilir ve yoğrulur.Yoğurulan hamur kulak memesi kıvamına gelince; hamurun üzeri nemli bir bezile kapatılır ve 2 saat kadar dinlendirilir.Hamurdan bezeler yapılır yaklaşık 40 adet çıkan bezeler unlanmış bir tepsiye dizilir tekrar üzeri kapatılır ve dinlenmeye bırakılır.Dinlenen hamurumuz uygun bir yerde bol nisasta kullanılarak açılma işlemi başlatılır .Püf noktası; hamurun oklavayla açılırken ellerin orta kısma gelmemesi kenarların yuvarlanarak açılmasıdır aksi takdirde yufkamızın ortası ince kenarlari kalın olur ve istediğimiz sonucu alamayız. Ayrıca dikkat edilmesi gereken baska bir konu da hamuru mümkün olduğu kadar çabuk açmaktır (hamurun kurumaması dolayısıylada açarken zorlanmamak için). Yufka açıldıktan sonra oklavanın üzerine tamamen sarılır ve her iki taraftan ortaya dogru iterek büzülür.Daha sonra büzgüler hafif açılır ve hamur tekrar oklavanın üzerinden açılır oklavaya yakın kısmına ceviz içi serpilir.Hamur oklavaya tekrar serbest yani cok sıkı olmayacak şekilde sarılır ve tamamen sarılınca yufkanın altında kalan kısım bıçakla kesilir ve düzeltilir. Hafif büzdürülerek hamur oklavadan çıkarılır ve kenarlarından bıçakla az bir kısmı kesilip düzeltilir ve yapılan rula eşit parçalara bölünür (bizimkisi 4 eşit parçadır efendim). Tepsiye yerleştirilir.Aynı muamele bütün bezelere uygulanır.Bir taraftan ocakta yakmadan eritmiş olduğumuz tereyağı ve sıvı yağ karışımı bir kaşıkla baklavaların üzerine eşit olarak dökülür.Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında altı ve üstü hafif kızarınca fırının derecesi 150 ye düşürülür ve daha çıtır olması sağlanır. üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarılan baklava soğumaya bırakılır.
Şerbet hazırlanır( su ve şeker ocağa konur düşük ateşte iyice kaynatılıp limon ilavesiyle ocaktan alınır.Ilık hale getirilen şerbet yine ılık baklavaların üzerine itinmayla dökülür ve şerbetini çekince servis yapılır.
AFİYET OLSUN:)))

24 yorum:

Gamzeli dedi ki...

TATLILAR SÜPER GÖRÜNÜYOR VALLAHİ...BAYRAM GELSİN YİNE...

NuR dedi ki...

Şükrancım, benide tatlı sever yapacaksınız bu gidişle, çok güzel görünüyorlar, ellerine sağlık, Allah ağız tadıyla geçecek nice bayramlar nasibetsin
Sevgiyle kal

akçahan dedi ki...

Şennur tatlısever olacağım derken ben oldum bile sanırım bu kadar tatlı görüntüsünden sonra. Bu satırları elimde bir kadayıf dolma eşliğinde yazmaktayım, işte geldiğim nokta Şükrancığım. Ellerine sağlık. Ben biraz karemelize edilmiş etimek tatlısını eskiden beri severim

Beyhan dedi ki...

Tatlılar harika olmuş Şükran'cığım ellerine sağlık.Gözüm sarı burma da kaldı:(

Damak Tadı dedi ki...

Şükran'cığım,
Tatlım tatlı yiyip tatlı konuşmak gerekirse,ben yedim ve konuşmaya başladım bile.Ellerine sağlık,ne kadar güzel olmuş her iki tatlında tıpkı senin gibi tatlı arkadaşım benim.Bende şimdi kayısı ve fındık yiyerek yazıyorum bu satırları,tek elimle yazamadığım için ağzıma doldurdum hepsini sanki birinden kaçırır gibi ayol boğuluyordum inan..Böyle aburcubur yersem daha başıma neler gelir bende bilemiyorum.Tek kelime ile tatlısın ve harikasın canım..İyi geceler

Adsız dedi ki...

Şükran'cım tatlılar nefis olmuşlar ellerine kollarına sağlık sevgiler Ebru
www.blogcu.com/mutfaksepeti

Adsız dedi ki...

merhaba evperisi, hanegi27@yahoo.com mail adresine tatlılarının linkini gönderirsen, bu hafta sonu etkinliğe tatlılarını ekleyebilirim.. eline sağlık.

NAZLICA dedi ki...

Şükrancığım, ellerine sağlık ikisi de çok güzel olmuştur. Etimekli tatlıyı özellikle yazın yapıyorum, soğuk soğuk çok iyi. Diğerini de sağolsun annem çocukluğumdan beri yapıp yediriyor. Artık benim pratiğimi artırmam gerekir, seviyorum çünkü.Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Şükrancığım,
Bu ne güzel tatlılar bu ne güzel sunum etimek tatlısı çok hafif seviyorum sarı burmada dondurmalı nefisss olur ellerine sağlık ...
sevgilerimle

renkler dedi ki...

Canım, tatlı çok sevmem ama rejimde olduğumdanmıdır nedir o tatlıları görünce acayip canım çekti. Ben hemen kaçıyorum:-)

Damak Tadı dedi ki...

Tatlım, sana ve ailene mutlu bir hafta sonu diliyorum..Sevgiyle kalın..

Adsız dedi ki...

Tatlıların ikiside harika burma baklavadan bende ramazanda yapmıştım henüz yayınlayamadım etimek tatlısıda çok hafif ve leziz çok severim tekrar elinize emeğinize sağlık sevgiler.Özlem Özge

Adsız dedi ki...

Tatlilarin ikiside benim sevdigim ve yaptigim tatlilar,görüntü harika,elinize saglik,ziyaretiniz icin tesekkürler,her zaman beklerim

Unknown dedi ki...

Sukran ne guzelmis bayram tatlilarin.Birkac gun once sitene anlamadigim bri sebepten giremedim...Neyse bu seferki basalrili oldu.Benetimek tatlisini cok severim.Hem cok hafifi hemde zengin gorunumludur...Ellerine saglik Sukran'cim...

Gulenay

umran dedi ki...

ellerine saglik sukran ziyretinden sonra seni merak edip geldim.iyikide gelmisim nefis tatlilarla ve guzel bir siteyle karsilastim.ellerine saglik...

munevver dedi ki...

Şükrancığım,ellerine sağlık.Ben tatlıları bayram sonu yemeği seviyorum.Senin bu son dakika golün o yüzden pek iyi geldi...Sevgiyle...
nanelimon.

ev perisi;) dedi ki...

Sevgili dostlar!
Güzel ve de beni ziyadesiyle şımartan yorumlarınız için çooook teşekkür ediyorum...
İnanın iyi geldi...
Kendinize iyi bakmanız temennilerimle...

Nesrin DERİNKUYU dedi ki...

Hayatım Merhabalar :))

Tatlılar Süper :))

Canım nasılsın ?

Kib

ev perisi;) dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

tatlı güzel olmuş.
anne seni çok seviyorum.
sana ninni yazdım;

annem
güzel annem,
canım annem,
beni al kollarına,
kucağında okşa beni...
aydın baturalp battal

one ben bir sey dedi ki...

Günaydınnn,
ağrı dağı dönüyor bilginize
DJ CAN DANK

Adsız dedi ki...

merhaba
tatlı çok süper görünüyor.
ellerinize sağlık.

Bu arada ziyaretinize çok sevindim.

Damak Tadı dedi ki...

Canım nasılsın??
Bayram sonrası tatlılar çok daha güzel görünüyorlar,artık bu tür tatlılar pek kalmadı ya sitelerde.))Ellerine sağlık tekrardan,çok öpüyorum seni canım benim.Sevgiyle kal

Beyhan dedi ki...

Ben de çok seviyorum hindistan cevizli kurabiyeyi,ellerine sağlık arkadaşım.