23 Kasım 2005

EBRU SANATI

Selam arkadaşlar! istedim ki, ebru santını paylaşırken; arkada ud'um eşliğinde fon müziği olsun! en azından sizler bunu hisseddin! (her ne kadar tek bir parça çalabiliyorsamda; kadifeden kesesi, kahveden gelir sesi...)
EFENDİM BUYURUN; GÖZLERE ŞENLİK , RUHA GIDA(GÜLSEREN HOCA EŞLİĞİNDE) EBRU ZİYAFETİNE...

Bugüne kadar uğraştığım el sanatlarının en zevklisi diyebilirim! boyaların, kitre üzerindeki büyüleyici raksı... Arkadaşlar tekne başında tam konsantre vaziyetinde! bendenizin objektiflerine yakalandılar!

TAM BİR TERAPİ SEANSI!( ortamdan tamamen kopuyor, renklerin ruha verdiği coşkunlukla; coştukça coşuyorsunuz!)
EBRU NEDİR?Kâğıt süsleme sanatlarının en önemlilerinden biri... Bütün Osmanlı sanatlarında olduğu gibi usta-çırak usulü ile öğrenilen ve sanatçının iradesi dışında birçok değişkenden etkilenen bir sanattır.
Ebru; renklerin suyla dansının yarattığı bir ahenktir aslında. Bazı kaynaklar ebrunun, yüz suyu anlamına gelen "ab-ı ru" sözcüğünden, bazı kaynaklar ise Orta Asya dillerinden Çağatayca'da hareli görünüm, damarlı kumaş ya da kağıt anlamına gelen "ebre"den geldiğini söylese de en yaygın kanı, kelimenin kökeninin Farsça; bulutumsu, bulut gibi anlamına gelen "ebri" den gelmekte olduğudur. Her ne şekilde isimlendirilse isimlendirilsin insanlara da isim olan ebru, gizemli bir ahenk taşıyor.Zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebru, geri dönüşü olmayan, tekrarı olmayan, çok değişkenli bir sanattır.
Birçok eski eserde süsleme amacıyla kullanılan ebru, geleneksel el sanatlarımızdan olmasına rağmen yakın zamana kadar unutulma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Dünya çapında çeşitli milletler tarafından sahiplenmeye başlanmış, bazı ülkelerde ebru yapımı sırasında kullanılan malzemeleri üreten firmalar boy göstermişti.
Ebru sanatında son devrin piri merhum Mustafa Düzgünman gerek yetiştirdiği öğrencilerle gerek bu sanata kazandırdığı anlayışla manevi hazinelerimizden birinin payidar kalmasında büyük rol oynamıştır.
Aslen; kitre; hayvan ödünden hazırlanarak yapılmaktaymış. Biz şimdilik hazır kitreyle çalışıyoruz. Fırçalarımız, gül dalından ve at kılından kendi imalatımız.
Ebru sanatının özelliği arkadaşlar! tüm malzemelerin, doğal olması; toprak boyalar, hayvan ödü, at kılından ve gül dalından mütevellit fırçalar! sizin anlıyacağınız tamamen natürel...
İlerleyen günlerde; malzemelerimizi kendimiz hazırlıyacakmışız (boya ,kitre ve fırçalar...) sabırsızlıkla bekliyorum!
İlk resmimiz; tekneye konulan kitre ve su karışımı ile hazırlanmış yoğun sıvımız üzerine boyalarımızı attık ve üzerinde tabiri caizse ahenkle dansettik! takdirlerinize arz olunur...


Üzerine A3 kağıdı yerleştirdik ( bu kısımda çok önemli; kağıt büyük bir titizlilikle usul usul yerleştirilmeli, hava kabarcığı kalmamalı!)
Veeeeeeeeeeee tatatataaaaaaaaaaaaaam! işte sonuç! nasıl ama arkadaşlar? hoş değil mi?


Aynı teknikle ikinci çalışmamız;
Bir diğer çalışmamızda; ipek kumaş üzerine; attığımız ebru desenine ilave minyatür çalışması!Ve işte arkadaşlar bu tarz çalışmaların bitmiş halleri;



İlgilenenlere sevgiyle ve de muhabbetle tavsiye olunur...

Sevgili Velihan abimize;

yeni yaş alım günününüz (yaş alım günü dedim, yaşlanma günü demedim ona göre...) hayırlı, uğurlu olsun! Sevdiklerinizle birlikte nice latif günler diliyoruz!

ŞÜKRAN/AYHAN/AYDIN BATURALP BATTAL

31 yorum:

Serra dedi ki...

Ebru'nun ustune minyatur calismasi nasil oluyor Sukran, cok guzel cok degisik olmus. Artik senin yaptiklarini da cerceveleyince bizlerle paylasirsin di mi?

Burcu Özdoğan dedi ki...

Sevgili Ev perisi ebru sanatını her zaman yapmak istemişimdir.Teşekkürler güzel bilgiler için

Adsız dedi ki...

bende ebru ile uğraşmak istemiştim. ama zaman bulmadım. çok güzel bir çalışma. başarılar dilerim...

Adsız dedi ki...

göz ziyafetinden sonra miğde için hazırladığın ziyafetlere bayıldım ellerine sağlık .ebru sanatından birtanede ablana yaparsın değilmi gülüm sevgiyle kal

Tuhfe dedi ki...

Ebru sözcüğünü okuyunca kalp atışlarım hızlandı. Keşke biz de buralarda yapabilsek. Öyle bir imkan olsa koşa koşa gideceğim.

one ben bir sey dedi ki...

Ebru en sevdiğim şey,geçen sene Derya gibide görmüştük .Kızın biri taaa amerikalardan gelmiş öğrenmek için daha biz tembellik ediyoruz.daha doğrusu neredeyse usta kalmamış ee her yeredede kurs açma imkanıda yok.Değişik bir patik çalışması koydum,Şükrancım.ÇOkk öpüyorum.

Berrin dedi ki...

Resimler beni benden aldı, izlemesi bile insana huzur veriyor kimbilir yapması nelere kadirdir. Paylaştığın için teşekkürler Şükrancım.

Adsız dedi ki...

teyzeee tek kelimeyle süpeeeeeeeer ben bu sanatı bilim fuarında canlı olrak gördüğüm için çok şanslıyım hatta bi'tanade ban yaptım.istersen çirkin yap yinede ngüzel oluyo herkase tavsiyem olsun bu siteyi takip edin daha birçok güzel şeyler göreceksiniz.hepinizi seviyorum kendinize iyi bakın sevgiler(:p)

ev perisi;) dedi ki...

SERRACIM! EBRU ÜSTÜNE MİNYATÜR BOL MİKTARDA EMEK İHTİVA ETTİĞİNDEN DOLAYI OLSA GEREK, TEK KELİMEYLE SÜPER OLUYOR!TABİKİ KENDİ YAPTIKLARIMIDA HEYECANLA PAYLAŞICAĞIM! MERAK ETMEYİN!
BURCUCUM! BENCE HER ZAMAN YAPABİLİRSİN EMİN OL BUNA! SADECE GÖNÜL VERMEN YETERLİ...
ABLACIĞIM NE DİYORSUN? ELBETTE YAPARIM!SEN YETER Kİ İSTE...
SEVGİLİ TUHFE! SİZDE BURALARA TATİLE GELDİĞİNİZDE,ÖĞRENMEYE ÇALIŞIRSINIZ! HEM GÜZEL BİR TATİL ANISI OLUR DİMİ?
CANDANCIM! ANLADIĞIM KADARIYLA DERYA GİBİ FANATİĞİ OLMUŞSUN! YANILIYORMUYUM ACABA? İSTE, GÖNÜL VER, MUTLAKA YAPARSIN CANIM ...
BERRİCİĞİM! GERÇEKTEN YAPMASI İZLEMESİNDEN DAHA HUZUR VERİCİ! RAHATLAMAK İSTEYEN TÜM ARKADAŞLARI DAVET EDİYORUM BU SANATIMIZI ÖĞRENMEYE...
GELİ GELİ PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ EMİN OLUN...
TEYZECİĞİM SAĞOLASIN! BİLİM FUARINDA BU SANATLA TANIŞMAN ÇOK İLGİNÇ GERÇEKTEN! ÖPÜYORUM SENİ...

ev perisi;) dedi ki...

ARKADAŞLAR! NE OLACAK BENİM BU KLAVYE HATALARIM? PARMAKLARIM ADINA ÖZÜR DİLİYORUM! SİZLER NASIL OLSA NE DEMEK İSTEDİĞİMİ ANLIYOSUNUZ DEĞİL Mİ?

NuR dedi ki...

Sevgili Şükran,
Estağfürullah, hiç kusur olurmu, sadece iki üç gündür bloğları doğru düzgün takip edemedim.Sen kusura bakma:))
Ebru ya eşlik edecek en güzel sesi bulmuşsun. Ben ney sesinin de bu kadim sanata yakışacağını sanıyorum.
Hikmet Barutçugil hocanın eserlerini çok beğeniyorum.
Çalışmaların harika. Ne mutlu sana... Ellerine sağlık olsun.
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

teyze ilk defa gördüm,okuduğum da anladım çok herika bir şey bende yapmak isterim doğrusu gerçekten çok güzel olmuş pasta da çok öyle başırılarının devamını dilerim saygılarımla nilgün

nagice dedi ki...

canım siteminde haklısın.ama ziyaret etmediğimi düşünme sakın.sessiz ziyaretçilerin arasında kalmışım.
bazen her siteye yorum yazamıyorum zaten bu ara biraz hatlarsorunlu giremiyorum istediğim gibi..
sen kusuruma bakma ...öptüm..

Adsız dedi ki...

AH SÜKRANCİGİM BEN BUGÜN BU SAYFAYA YAXI YAZDIM GÖRDÜNMÜ YİNE LOGINE BASMADAN GECMISIM ARADA BÖYLE YAPIYORUM BAGISLA.EBRUYU GÖRUNCE BAYILDIM COK SEVDIGIM BIR OLAY BOYAMA KURSUNDA COK AZ BISEY GÖSTERDI HOCAMIZ AMA MALZEME YOKLUGUNDAN TEKRAR YAPAMADIK.BLOGUN HARIKA BU SABAH BUNLARIDA YAZMISTIM KALP KALBE KARSI DEMEKKI..SEVGILER

Adsız dedi ki...

SÜKRAN NEYSEKI BUGÜN BLOGUNU GEZDIGIMIN KANITINI BULDUM KARADENIZ GEZISINDEKI FOTOGRAFLARIN BOLUMUNUDE YAZMISIM.BIR BAK.O RESİMLERİ BİZİM BURALARA (BEN TOSYA DA YASIYORUM KASTAMONU NUN KAZASI)BENZETTIMDE.SEVGILER...

ruchan dedi ki...

Harika , büyüleyici , çok etkileyici. Çok güzel bilgiler öğrendim sayenizde.. Ne kadar zevklidir bir eser yaratmak. Eşimde , bende çok seviyoruz ebru sanatını. Zaman ve fırsat bulabilsem öğrenmeyi çok isterim.
Sevgilerimla:)

Unknown dedi ki...

Ev perisi Ebru sanatı harika birşey, öğrenmeyi çok istemişimdir ama buralarda böyle bir kurs olduğunu hiç duymadım. resimlerdeki çalışmalar çok güzel:)

NAZLICA dedi ki...

Şükran tek kelime ile harika. Çok sevdiğim ebru sanatının nasıl yapıldığını birkaç kez izledim ve okudum, sen bilgileri pekiştirdin sağol. Malzeme ve yer sorunu nedeniyle hiç denemedim. Ud benim en sevdiğim enstrüman ve çok değerli bir udum var evde. Bir süre çalıştım ama hiç bırakmamak ve sürdürmek lazım, bu nedenle bekliyor beni.Tebrik ederim öğrenme isteğin ve çaban müthiş. Sevgilerimle.

akçahan dedi ki...

Muhteşem! Tek kelimeyle muhteşem! Her zaman öğrenmeyi arzu ettiğim bugünlerde bu sevginin kızımda da depreştiği sanat. Dilerim Allah bize de kısmet eder. Sevgiler, başarılar.

ev perisi;) dedi ki...

SEVGİLİ ŞENNUR, SEVİL, NİLGÜN,MÜNEVVER ABLA, CİMCİME, DERYA, SEMANUR VE NAZLI ARKADAŞLARIM! HERBİRİNİZE AYRI AYRI ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM!SÖZLERİNİZ BENİ DAHA ÇOK MOTİVE ETTİ! SAĞOLUN!
DİLERİM ARZU EDEN HER ARKADAŞIM BU SANATIN İNCELİKLERİNİ ÖĞRENİR!
SEVGİYLE VE DE MUHABBETLE...

Çileksuyu Sibel dedi ki...

selam sukran,zeysahta gorunce ismini hemen bende bi bakayim dedim..cok guzelmis yaptiklarin cidden,bi ara bende cok istemistim bu kursa gitmeyi ama olmadi..boyle bir sanata sahip olmak,onu ayakta tutmak cok buyuk bi ayricalik bence..ellerine,kalbine saglik...

aysenceyiz dedi ki...

ellerine sağlık. bende bu sanata çok ilgi duydum. ama sadece kumaş boyama ile kaldım. ebrunun ayrıca kursları var. ama gitmek için zaman gerek. bende böyle sadece güzellere bakarak yetiniyorum. paylaştığın için teşekkürler...

ev perisi;) dedi ki...

Teşekkürler sevgili; Zeyşah, Sibel ve de Ayşen...
Yine bekleriz, buyurun gelin sitemize...

Hülya YILMAZ dedi ki...

Sevgili evperisi sayfanı daha önce de ziyarete gelmiştim ama uzun süredir uğramamışım herhalde. Ortak bir konumuz varmış. "Ebru" Ben de kursu yeni bitirdim ama ara sıra yine gideceğim. Ebru çalışırken sanki başka dünyalara uçuyorum...
Bir sorum olacak: Hangi kursa gidiyorsun?

Adsız dedi ki...

çok güzel bir bloğun var başarılar... ebrularada bayıldım...keşke yapabilsem...

ev perisi;) dedi ki...

Sevgili Hülya hanım; ortak bir noktamızın olduğuna sevindim! ben Sincan harikalar diyarı;belmek kursuna gidiyorum.
Sevgili Gülay; bloğumu beyendiğine sevindim! ayrıca hep bekleriz...
Her ikinizede ziyaretlerinizden dolayı teşekkür ediyorum...

Adsız dedi ki...

Şükran ellerine ve yüreğine sağlık diyeceğim öncelikle. En çok da yüreğine ..... Çünkü el sanatlarının içinde sanırım ebru sanatına ayrı bir yürekten gönül verip çalışmak gerekiyor . Arkadaşlar söylenecek ne varsa söylemiş zaten :) Tek kelime ile harika diyeceğim bende. Başarılarının devamını diliyorum.

ev perisi;) dedi ki...

Sevgili Selda; çok teşekkür ederim! beni yüreklendirdin!
sevgiyle kal...

Afşin SELİM dedi ki...

Güzeldi... Teşekkürler! Ben de şu sıralar Ebru öğrenebilme hevesi açığa çıkmış durumda, bakalım ne olacak... İyi çalışmalar dilerim. Saygılar.

ev perisi;) dedi ki...

Sevgili afşin Selim;
Öncelikle ziyaretin için teşekkürler;))
Sonrasında kesinlikle öğrenme hevesin geldiyse kaçırmadan öğrenme yolunu tut çok güzel bir terapi sevgiyle tavsiye olunur;))

Adsız dedi ki...

ebru sanatı ewde makarna suyundan guaj boya ilede yapılabilirmi?